نقشه ذهنی چیست و چگونه آنرا ترسیم کنیم؟
به نقشه ذهنی خوش آمدید. نقشه ذهنی چیست؟ یک مهارت کلیدی مطالعه برای نکتهبرداری، آمادگی برای امتحانات، تهیه مقالات و ابزاری فوقالعاده کارآمد برای تبادل اطلاعات و برنامهریزی سریعتر و هوشمندانهتر است.
نقشه ذهنی (مایندمپ) چیست؟
نقشه ذهنی یک روش گرافیکی و شبکهای برای ذخیره سازی، مرتب سازی و الویتبندی اطلاعات است که بر روی کاغذ انجام میگیرد.
ما از کلمات و تصاویر خاصی استفاده میکنیم. هر لغت یا تصویر در یک نقشه ذهنی، تداعی کننده یک اندیشه، مطلبی مهم و یا خاطرهای را تداعی میکند.
شکل مایندمپ
کلید اثرگذاری مایندمپ در پویا بودن شکل و فرم آن است. مایندمپ به شکل یک سلول مغزی ترسیم میشود و برای همین مغز را وادار به عملکردی بهتر و سریعتر از حد نرمال میکند.
هر بار که به شاخههای یک درخت یا رگههای روی یک برگ نگاه میکنیم، میتوانیم نقشههای ذهنی را مشاهده کنیم که تداعیگر شکل سلولهای مغزی هستند.
طبیعت نیز مانند ما همواره در حال تغییر و تحول است و ساختار ارتباطی آن همانند ماست. یک مایندمپ یک ابزار فکری برتر است که از همین الگوهای طبیعی الهام گرفته است.
کاربردهای نقشه ذهنی
ما میتوانیم برای مطالعه، مرور، نکتهبرداری، برنامهریزی و هدفگذاری از مایندمپ استفاده کنیم. نقشههای ذهنی برای گردآوری و دستهبندی اطلاعات بسیار مفیدند و میتوان برای استخراج مطالب کلیدی از منابع زیر استفاده کرد:
- کتابهای درسی، مرجع، راهنما و منابع دست اول و دوم
- سخنرانیها، کلاسها، نکتهبرداریها، تحقیقات و سمینارها
- ایدهها
زمانی که ما کتابی را میخوانیم باید برای مرور، یادداشتبرداری کنیم. بنابراین بهترین الگو برای یادداشتبرداری،مایندمپ است که باید در قالب کلمات کلیدی انجام شود.
ویژگیهای کلمات کلیدی
کلمه کلیدی کلمهای است که معنایی فراتر از مهمبودن آن دارد یعنی این لغت، کلیدی برای بازگشایی حافظه است و به ذهن کمک میکند تا یک خاطره یا مطلب خاص را تداعی کند.
در واقع کلمه کلیدی، لغتی مهم، استراتژیک و ارزشمند است که برای اشاره به یک موضوع مهم انتخاب میشود تا به ذهن سپردن آن مطلب را آسانتر کند. لغات نیمکره چپ مغز را فعال میکنند و عامل مهمی در تقویت حافظه محسوب میشوند.
وظایف نیمکرههای مغز
برای اینکه راحتتر کاربردهای نقشه ذهنی را درک کنیم باید با وظایف نیمکرههای مغز آشنا شویم:
نیمکره راست : فعالیتهای مربوط به ریتم، موسیقی، تصاویر و اشکال، رنگها و تصورات را شامل میشود.
نیمکره چپ : فعالیتهایی مربوط به حروف و لغات، اعداد، منطق و تجزیه و تحلیل را شامل میشود.
ترسیم نقشههای ذهنی
برای کشیدن مایندمپ پیشنیازهای زیر را آماده کنید :
اول از همه برای ترسیم نقشه ذهنی لازم است که هدف داشته باشید که چرا اصلاً میخواهید نقشه ذهنی بکشید.
دوم، کاغذ سفید بدون خط، مداد رنگی و کلمات کلیدی را که انتخاب کردید را آماده کنید.
و سوم، وقت و ذهن خود را آزاد کنید.
الان وقت شروع کشیدن نقشه ذهنی است.
نحوه ترسیم
هدف یا موضوع اصلی را در وسط کاغذ بنویسید. دور آنرا یک خط بکشید و سعی کنید تصویر هدف یا موضوع خود را در کنار نوشته ترسیم کنید.
عناوین اصلی خود را مشخص کنید و برای هر عنوان یک شاخه بکشید. نام هر عنوان را بر روی شاخه آن بنویسید. جهت هر شاخه از سمت راست و بالا مطابق گردش حرکت عقربههای ساعت رسم شود.
برای هر شاخه اصلی یک رنگ در نظر بگیرید. هر شاخه اصلی میتواند با توجه به عناوین به شاخههای فرعی دیگر تقسیم شود. در جلو هر عنوان، تصویر آنرا ترسیم کنید.
سعی کنید نقشه شما چشم نواز، جالب و به زبان خودتان باشد.
دیدگاهتان را بنویسید