برنامهریزی و ارزیابی سرعت مطالعه
آموزههای قبلی شما در مورد سرعت مطالعه چیست؟
آیا تا به حال سرعت مطالعه خود را ارزیابی کردهاید؟
آیا میتوانید به یاد بیاورید که با کدام روش نحوه مطالعه را آموختهاید؟ روش آوایی یا روش ببین و بگو یا ترکیبی از هر دو روش؟
روش آوایی:
در این روش در ابتدا کودک را با الفبای معمولی و سپس صداهای هر حرف آشنا میکنند. بعد از آن کودک، با حروف و صداها در بافت کلمات آشنا میشود تا اینکه والدین یا مربی کلمه را بهصورت شکل صحیح در میآورد. زمانیکه یاد میگیرد که صداهای صحیح را تولید کند یعنی به درستی آنها را بر زبان بیاورد.
روش ببین و بگو:
این روش آموزشی مبتنی بر کلمه و تصویر است. یک تصویر مثلاً «یک فیل» را با کلمهای که بیانگر آن شئی است و در زیر آن نوشته شده است را به کودک نشان داده میشود. سپس از کودک پرسیده میشود که تصویر چیست؟ اگر کودک پاسخ نادرستی بدهد برای مثال بگوید گاو مربی یا والدین او را راهنمایی می کنند و سپس به سراغ کلمه بعدی میروند. این روش ادامه مییابد تا کودک به مهارت برسد.
مهارت واقعی خواندن:
هنگامیکه کودک مهارت تشخیص کلمات و خواندن آرام را فرا میگیرد بهطور کلی تصور میشود که خواندن را یاد گرفته است. از سن 7 سالگی به بعد آموش تکمیلی محدودی اراده میشود، زیرا تصور بر این است که بعد از آن یادگیری مهارت خواندن کودک باید صرفاً از آن استفاده کنند.
تاریخچه تندخوانی:
تندخوانی در اوایل همین قرن شکل گرفته است.یعنی زمانیکه با افزایش ناگهانی کتاب و نشریات، افراد با مطالبی بیش از آنچه که با سرعت معمولی قادر به مطالعه آن هستند مواجهه شدند. در طول جنگ جهانی اول، کارشناسان نیروی هوایی آمریکا دریافتند که در زمان پرواز تعدادی از خلبانان قادر به تشخیص هواپیماهای خودی از فاصله دور نیستند.
بنابراین شروع به ساخت دستگاه رادار کردند. برای آموزش، آنها نخست تصاویر بزرگی از هواپیماهای خودش را به آهستگی نمایش دادند. بهتدریج زمان نمایش را کوتاهتر کردند و همزمان اندازه را کاهش دادند. با کمال تعجب متوجه شدند که با آموزش افراد عادی هم میتوانستند زمانیکه تصاویر به مدت یک پنجم صدم ثانیه روی پرده نمایش داده شده بود، تصاویر نقطهای، مانند هواپیماهای مختلف را تشخیص دهند.
با استدلال به اینکه چنانچه چشمها میتوانند با این سرعت شگفتانگیز مشاهده کنند. سپس سرعت مطالعه را میتوان بهطور چشمگیری بهبود بخشید. آنها ابتدا کلمهای بزرگ را به مدت ثانیه روی پرده نمایش دادند، کمکم اندازه کلمه را کاهش و مدت نمایش را کوتاه کردند. سرانجام 4 کلمه را بهطور همزمان به مدت یک پنجم ثانیه روی پرده نشان دادند و افراد باز هم توانستند آنها را بخوانند و بنابراین دورههای تندخوانی براین اساس شکل گرفتند.
برنامهریزی مطالعه:
در سالهای اخیر، حجم مجلات، مقالات و کتابها که از مؤسسات انتشاراتی در سرتاسر دنیا سرازیر میشوند، تقریباً به نسبت غیرقابل کنترلی رسیده است. بهعلاوه، با آمدن گوشیهای هوشمند، لپتاپها و تبلتها مطالب خواندنی بسیاری بهطور الکترونیک در اختیار بسیاری از افراد قرار گرفته است. چند دهه پیش، یک فرد معمولی قادر بود بهراحتی از رودهای اطلاعاتی عبور کند. اما آن رودها به سیلابهایی تبدیل شدند که احتمال دارد ما را در خود فرو ببرند. بنابراین، ما برای مطالعه کتابها، مجلات و مقالات نیاز به برنامهریزی و افزایش سرعت مطالعه داریم تا بتوانیم مطالب مورد نیاز خود را به سرعت و دقت بررسی کنیم.
قبل از آنکه بخواهیم خواندن کتاب را شروع کنیم ضروری است که برای خواندن آن برنامهریزی کنیم. ابتدا یک نگاه کلی به کتاب میاندازینم و با بخشهای مختلف آشنا میشویم. سپس به سراغ فهرست مطالب میرویم و یک تصویر ذهنی از کل کتاب پیدا میکنیم. فصلهایی را که قصد خواندن آنها را داریم انتخاب میکنیم و برای مطالعه آنها مدت زمان تعیین و در یک دفترچه یادداشت میکنیم. الان شما برای مطالعه ، یک برنامه دارید که میتوانید به آن عمل کنید.
تعیین سرعت مطالعه:
برای اینکه سرعت مطالعه خود را افزایش دهید، اول باید سرعت مطالعه خود را تعیین کنید.برای این منظور یک فصل از یک کتاب یا یک مجله را انتخاب کنید.قبل از شروع مطالعه با استفاده از یک تایمر مثل تایمر تلفن همراه ، زمان مطالعه خود را ثبت کنید. زمانیکه به پایان فصل رسیدید بلافاصله تایمر خود را متوقف و سرعت خود را ارزیابی کنید. برای ارزیابی سرعت مطالعه ، تعداد کلمات خوانده شده را به زمان برحسب دقیقه تقسیم کنید تا سرعت مطالعه شما بر حسب دقیقه بهدست آید.
هنگامیکه محاسبه را انجام دادید عدد را در پایین کتاب یادداشت کنید و مطلبی را که خوندهاید برای خود تعریف کنید. تا تخمین بزنید که چهمقدار از مطالب را درک کردهاید. اکنون که اولین ارزیابی را به اتمام رساندید، معیار پایهای در اختیار دارید که از طریق آن قطعاً پیشرفت خواهید کرد.برای اطلاع از جایگاه خود نسبت به افراد اهل مطالعه در سرتاسر دنیا به جدول زیر رجوع کنید.
azaripour.com
دیدگاهتان را بنویسید